dcsimg

Maklumat Rawatan

Terdapat tiga jenis pilihan rawatan untuk penyakit buah pinggang:

  • Pemindahan Buah Pinggang
  • Peritoneal Dialisis (PD)
  • Hemodialisis
kidney transsplant - freedom to live with peritoneal dialysis - haemodialysis

Pemindahan buah pinggang adalah terapi penggantian buah pinggang di mana buah pinggang yang sihat daripada orang lain yang dimasukkan ke dalam badan pesakit. Kekurangan penderma dan kesukaran mendapatkan keserasian menghadkan bilangan pesakit yang boleh menerima pemindahan buah pinggang. Program pemindahan organ di Malaysia masih bergantung kepada penderma yang masih hidup yang berkaitan dengan buah pinggang dan pemindahan hati.

Oleh itu, kebanyakan pesakit buah pinggang memerlukan Hemodialisis (HD) atau Peritoneal Dialisis (PD). Di Malaysia, rawatan yang biasa digunakan oleh pesakit buah pinggang peringkat akhir adalah terapi HD. Walaubagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa ia adalah rawatan yang terbaik. Kedua-dua HD dan PD rawatan yang berkesan, tetapi pilihan rawatan bergantung kepada sejarah perubatan pesakit, sama ada mereka mengalami apa-apa syarat lain, keperluan gaya hidup mereka dan faktor-faktor lain.

Doktor akan mengambil kira kesihatan pesakit dan syarat-syarat perubatan yang ada bagi menentukan jenis rawatan pesakit sama ada HD atau PD. Sebagai contoh, PD akan menjadi pilihan yang disyorkan untuk pesakit dengan masalah vaskular kerana HD adalah tidak sesuai.